Jules Prast

Jules Prast

Jules Prast (1961) studeerde moderne geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige jaren freelance journalist.

Na zijn studie vervulde hij zijn militaire dienstplicht als reserve-officier en docent defensiebeleid bij de officiersschool van de luchtmacht. Vervolgens werd hij voorlichter bij het Ministerie van Financiën in Den Haag.

Aansluitend bekleedde hij leidinggevende posities bij ABN Amro en Philips. Bij ABN Amro was hij hoofd persvoorlichting (1994-2000) en bij Philips groepsdirecteur communicatie (2000-2008).

In 2008 moest hij als gevolg van de ziekte sarcoïdose abrupt een punt zetten achter zijn werkend bestaan. Hij werd duurzaam en blijvend arbeidsongeschikt bevonden.

De orgaanschade, de ziekte-activiteit, en de chronische pijn en vermoeidheid beperken Jules in zijn fysieke uithoudingsvermogen. Hij moet veel rusten en heeft daardoor weinig beschikbare tijd in een dag.

Tijdens een cursus zenmeditatie kwam hij in aanraking met boeddhisme. Het duurde even voordat hij in deze nieuwe dimensie landde, maar sinds het kwartje viel, is hij een beoefenaar in de traditie van het zenboeddhisme, sinds 2013 als leerling van de Amsterdamse zenmeester Nico Tydeman.

Zijn boeddhistische naam, Taigu, deelt Jules met Ryokan, de negentiende eeuwse Japanse zenmonnik en dichter.

Als hij kan, schrijft hij. Vanaf 2012 was hij lid van de redactie van SarcoScoop, het kwartaalmagazine van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN). Toen de belasting echter te zwaar werd, verliet hij in 2016 de redactie.

Nu publiceert hij over sarcoïdose en zijn leven als patiënt op een blog getiteld Sarcoblog.nl (Twitter: @sarcoblog). Sommige van zijn blogartikelen verschijnen eveneens op de website van de SBN.

Daarnaast onderhoudt hij deze blog over boeddhisme (Twitter @dhammablog). Zijn artikelen over boeddhisme verschijnen meestal eveneens als column in het Boeddhistisch Dagblad, een boeddhistisch webmagazine met lezers in Nederland en België.

Jules woont met zijn vrouw en twee schoolgaande kinderen in Woerden, de ‘hoofdstad van het Groene Hart’.